honung

Honung är en ren naturprodukt som kan variera i smak färg och konsistens. Den svenska honungen säljs i regel som fast honung. All honung är flytande som nyslungad men vår svenska honung kristalliserar efter en tid, därför röres den till en mjuk - fast konsistens, innan den kristalliserar av sig själv och då blir grynig. Av oss kan du köpa nyslungad honung till och från under sommarmånaderna. Den är underbart god att ringla över jordgubbar eller i yogurten. Den kommer bäst till sin rätt om  den förbrukas innan den kristalliserat.

ÅLBRUNNA HONUNG

Olika sorters honung

Vi slungar honung flera gånger varje sommar och därför har vi olika sorters honung beroende på var bina hämtat sin nektar.

Försommarhonungen brukar vara en mycket ljus mild honung som blir mångas favorit. Den slungas någon gång i juni. Bina har hämtat sin nektar i bl a fruktträdens blommor, i hallonblom och maskroser och mycket annat som blommar på våren och försommaren.

I juli blir det, om vi har tur, lindhonung. Då fylls slungrummet av en ljuvlig doft som vi närmast kan beskriva som pepparmynta. Lindhonungen är den bästa "förkylningshonungen" och har t o m ännu bättre antibakteriella egenskaper än vanlig honung.

Ibland blir det bladhonung. En mörk, lite syrlig, karamellaktig honung med karaktäristisk smak. Årets sista slungning sker någon gång i augusti.


Sommaren 2021 har vi för första gången fått bovetehonung. Vi hade 4 kupor stående invid ett bovetefält. Det blev en mörk honung med karaktäristisk smak. 

Vår honung produceras på ett miljömedvetet vis

Bisamhällena sköts om utan att vi använder några konstgjorda bekämpningsmedel, vi använder naturliga syror som myrsyra och oxalsyra vid bekämpning av de kvalster som angriper bisamhällen. Dessutom har vi turen att omges av mycket ekologiskt odlad åkermark och skog. Att producera honung i liten skala så som vi gör är ett mathantverk, vi slungar honungen direkt när vi skattat den från bisamhällena, sedan silas honungen och ympas och rörs till en fin konsistens innan den tappas på burk. Naturligtvis värmer vi aldrig vår honung så våra honungskunder kan lita på att alla enzymer och nyttigheter finns kvar i Ålbrunna honung.


Iblandblir det s k rimfrost på insidan av burken och uppe på honungen. Det är inte något fel utan uppstår lätt när vattenhalten i honungen är låg. Honungen släpper då från glaset och det bildas små kristaller av honung som gör att det ser vitt ut.

Honung säljesVi slungar årets första honung innan midsommar. Det brukar bli försommarhonung, högsommarhonung,lindhonung och ibland bladhonung.  Årets sista honung brukar skördas i augusti.


Vi slungar flera gånger under sommaren, till och från finns det nyslungad honung sedan rörs den till len och fin konsistens.

 


500 g i glasburk kostar 100 kr 

250 g i glasburk kostar 70 kr 

1,5 kg i plasthink kostar 260 kr


Variation i priserna kan förekomma vid exempelvis försäljning av nyslungat, primörhonung eller sorthonung. Eller försäljning på marknader eller REKO.Vi lägger ut en nyhet på Facebook när det finns nyslungad honung att köpa! passa på att gilla Ålbrunna Gård så får du information om när vi slungat. Följ oss gärna också på Instagram så får du ta del av alla nyheter.

 


Svarthonung säljes!


Vi säljer även upphettad s k svarthonung som är lämplig till mjöd och bak:


1,5kg à 150kr     

700gr à 70kr

350gr à 40krVi har nu svarthonung från 2023 till försäljning.


Välkommen!

Kontakta oss på e-post honung(a)albrunna.net (byt ut (a) mot @) eller ring 073-999 0579 om du är intresserad av att köpa honung.

Kontakta oss gärna i förväg, dvs vår eller sommar, om intresse finns för att köpa honung i 28-kg hink eller nyslungad honung.